AVOCADO

Super owoc posiadający tak wiele właściwości, że nie wiadomo od czego zacząć 😉

Najpierw może od tego, że inna nazwa Avocado to smaczliwka wdzięczna. Pochodzi z Meksyku i właśnie w Ameryce Północnej jest głównie hodowane. Z czego się składa? W większości z tłuszczu (oczywiście samych dobrych i zdrowych), ale ma też wysoką zawartość białek. Dzięki temu avokado ma małą ilość cukrów. W tym super owocu znajdziemy jeszcze magnez, fosfor, żelazo i potas.

Dlaczego warto włączyć na stałe do swojej diety ten owoc? Obniża poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, reguluje poziom cukru we krwi, obniża ciśnienie, wzmacnia układ odpornościowy, organizmu, wpływa korzystnie na proces trawienia oraz jest idealny w diecie ciężarnej, ponieważ zawiera dużą ilość kwasu foliowego.

W naszym menu avokado jest bardzo często wykorzystywane. Znajdziecie je w sushi bowl. Pięknie prezentuje się w uramakach. Wkręcamy je w futomaki, hosomaki i nigiri. Zapraszamy do spróbowania.