KREWETKI

Te skorupiaki to najpopularniejsze owoce morza na świecie. Możemy je znaleźć w zasadzie we wszystkich morzach i oceanach oprócz rejonów Antarktydy. Nawet w naszym Bałtyku występują krewetki,jednak są one na tyle małe, że służą jedynie jako przynęta.

Co dobrego dla naszego organizmu znajdziemy w krewetkach? Wielonasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ sercowo- naczyniowy. Cholesterol z dużą zawartością kwasów Omega-3, wiele witamin i minerałów (witaminy B12, B6, niacyny, witamina E, selen).100 g krewetek dostarcza prawie 14 g pełnowartościowego białka, dlatego też z powodzeniem mogą być spożywane jako zamiennik mięsa czerwonego oraz drobiowego.

W naszym menu krewetki najczęściej wkręcane są do rolek w formie smażonej z tempury. Pięknie wyglądają też na nigiri.

Macie jakieś ulubione przepisy z krewetkami? A może posiadacie jakieś ciekawe propozycje, które mogą wzbogacić nasze menu?