NORI to japońska nazwa określająca różne gatunki jadalnych wodorostów.
Wodorosty oczyszcza się, suszy, przelewa do prostokątnych form, następnie podpieka i przyprawia.W naszym lokalu używamy arkuszy nori do przyrządzania sushi. Są dość kruche, posiadają głęboki ciemno zielony kolor i naturalny morski smak.
Ciekawostka! – Jak kiedyś uzyskiwało się nori? Dawniej zeskrobywało się wodorosty z dna łodzi, następnie się je prasowało na arkusze i suszyło na słońcu
. Aktualnie wodorosty hoduje się w specjalnych farmach morskich, ponieważ zapotrzebowanie na nie jest gigantyczne.
Glony nori są bardzo zdrowe – aż 28% ich masy to minerały. Algi zawierają niezwykłe bogactwo substancji organicznych (aminokwasy, proteiny, węglowodany) oraz nieorganicznych (mikroelementy t.j. jod, magnez, potas, chlor, żelazo, miedź, cynk, kobalt).
