Pod lupę bierzemy WASABI

Chrzan japoński inaczej wasabi, chociaż nie jest chrzanem, a jasnozieloną wodna rośliną z rodziny kapustowatych. Uprawiany jest wysoko w górach przy brzegach czystych strumieni lub w nieużywanych tunelach winylowych po uprawie ryżu w Japonii, Nowej Zelandii, Korei i na Tajwanie.

Całość rośliny wykorzystywana jest kulinarnie jako dodatek do potraw. Najczęściej w formie pasty. Wasabi, tak jak nasz chrzan, ściera się na tarce ze skóry rekina zwanej “oroshi”. Jeśli jednak takiej nie posiadamy, możemy je zetrzeć na tarce ceramicznej bądź ze stali nierdzewnej na drobnych oczkach.

Wasabi ma bardzo dużo właściwości antybakteryjnych i antygrzybiczych – jest bardzo zdrowe. Oczyszcza organizm z toksyn, dobrze działa na wzrok, zęby, przeciwdziała powstawaniu zakrzepów, wspomaga oddychanie przy astmie, pomaga hamować rozwijające się komórki rakowe i kilka jeszcze innych właściwości.

Jak widać powyżej, warto jeść wasabi, najlepiej z naszym sushi 😉