Słowniczek AYAME

Kalmar- co to jest?

Kalmar to owoc morza o lekko gumowatej konsystencji. Ma delikatne mięso o słodko- morskim smaku. Jest naturalnym afrodyzjakiem! Kalmary stanowią cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zawierają witaminy z grupy B oraz jod, selen i fluor. Nieco mniej mają żelaza, cynku i magnezu. Kalmary najczęściej jemy w formie owalnych pierścieni, smażonych na głębokim tłuszczu.Continue reading “Kalmar- co to jest?”

Co to takiego Edamame?

Edamame to nic innego jak zielone strączki niedojrzałej soi. Po wyłuskaniu otrzymujemy piękne jasnozielone fasolki, trochę podobne do naszego bobu, ale mniejsze. Są bardzo bogate w białko oraz błonnik. Dostarczają też wiele witamin i mikroelementów – witaminy B1, B2, żelazo, magnez, fosfor, mangan… Ach, czego to jeszcze nie ma na dodatek jest źródłem dobrych tłuszczyContinue reading “Co to takiego Edamame?”

Co to 🍥 NARUTOMAKI ? 🍥

To małe białe rybne ciasteczka wykorzystywane do dekorowania potraw w kuchni japońskiej, najbardziej kojarzone z ramenami. To tradycyjne danie, zarejestrowane jako produkt regionalny o nazwie odawara kamaboko. Narutomaki powstają z mięsa białych ryb wymieszanych z cukrem , wywarem rybnym, solą, wodą i sproszkowanymi jajkami .Zwijane w długie rolki z charakterystycznym różowym wzorkiem. Konsystencją i smakiemContinue reading “Co to 🍥 NARUTOMAKI ? 🍥”

TEMPURA co to takiego?

To potrawa kuchni japońskiej, która pochodzi z … Portugalii 😉Razem z misjonarzami i kupcami w XVI wieku przybyła do Japoni i tam podbiła serca i podniebienia.Od kilku lat cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. A co to dokładnie ta tempura? To sposób przygotowywania potraw. Obtoczone w delikatnym cieście ryby, owoce morza lub warzywa smażoneContinue reading “TEMPURA co to takiego?”

Zapraszamy na bliższe spotkanie z IMBIREM.

Korzeń imbiru jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Posiada wiele właściwości oraz zastosowań. W jego składzie znajdziemy wiele witamin (głównie B6) oraz składników mineralnych (potas, magnez, miedź). Chroni przed stanami zapalnymi oraz wpływa na lepsze funkcjonowanie organizmu. Imbir jest królem przypraw w kuchni chińskiej, tajlandzkiej, hinduskiej i karaibskiej. Dawniej był nawet używany jako środek płatniczy.Continue reading “Zapraszamy na bliższe spotkanie z IMBIREM.”