Słowniczek AYAME

SHITAKE

To brązowy grzyb, występujący na terenie Azji Wschodniej. Uprawiany jest na martwych korach drzewnych. Grzyb shitake nazywamy również twardnikiem japońskim. Jest drugim, zaraz po pieczarkach, najczęściej uprawianym grzybem na świecie. Co dobrego dają nam te grzyby? Bardzo dużo!Shitake zawierają związek lentinan, który ma działanie przeciwnowotworowe. Stymuluje on układ odpornościowy, aktywując komórki i białka odpowiedzialne zaContinue reading “SHITAKE”

Ryby są zdrowe – Łosoś

Dlaczego? Bo zawierają bardzo potrzebne naszemu organizmowi kwasy Omega-3, których w rybach znajdziemy najwięcej. Dzisiaj przyjrzymy się łososiowi. Jest to najczęściej wybierana przez Was ryba. Bardzo popularna we wszystkich lokalach sushi. ŁOSOŚ to ryba drapieżna występująca tylko w północnej części oceanów i w zimnych północnych morzach. Stanowi bardzo dobre źródło białka, wielonasyconych kwasów tłuszczowych, wContinue reading “Ryby są zdrowe – Łosoś”

Kalmar- co to jest?

Kalmar to owoc morza o lekko gumowatej konsystencji. Ma delikatne mięso o słodko- morskim smaku. Jest naturalnym afrodyzjakiem! Kalmary stanowią cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zawierają witaminy z grupy B oraz jod, selen i fluor. Nieco mniej mają żelaza, cynku i magnezu. Kalmary najczęściej jemy w formie owalnych pierścieni, smażonych na głębokim tłuszczu.Continue reading “Kalmar- co to jest?”

Co to takiego Edamame?

Edamame to nic innego jak zielone strączki niedojrzałej soi. Po wyłuskaniu otrzymujemy piękne jasnozielone fasolki, trochę podobne do naszego bobu, ale mniejsze. Są bardzo bogate w białko oraz błonnik. Dostarczają też wiele witamin i mikroelementów – witaminy B1, B2, żelazo, magnez, fosfor, mangan… Ach, czego to jeszcze nie ma na dodatek jest źródłem dobrych tłuszczyContinue reading “Co to takiego Edamame?”

Co to 🍥 NARUTOMAKI ? 🍥

To małe białe rybne ciasteczka wykorzystywane do dekorowania potraw w kuchni japońskiej, najbardziej kojarzone z ramenami. To tradycyjne danie, zarejestrowane jako produkt regionalny o nazwie odawara kamaboko. Narutomaki powstają z mięsa białych ryb wymieszanych z cukrem , wywarem rybnym, solą, wodą i sproszkowanymi jajkami .Zwijane w długie rolki z charakterystycznym różowym wzorkiem. Konsystencją i smakiemContinue reading “Co to 🍥 NARUTOMAKI ? 🍥”