Słowniczek AYAME

Pod lupę bierzemy WASABI

Chrzan japoński inaczej wasabi, chociaż nie jest chrzanem, a jasnozieloną wodna rośliną z rodziny kapustowatych. Uprawiany jest wysoko w górach przy brzegach czystych strumieni lub w nieużywanych tunelach winylowych po uprawie ryżu w Japonii, Nowej Zelandii, Korei i na Tajwanie. Całość rośliny wykorzystywana jest kulinarnie jako dodatek do potraw. Najczęściej w formie pasty. Wasabi, takContinue reading “Pod lupę bierzemy WASABI”

NORI

NORI to japońska nazwa określająca różne gatunki jadalnych wodorostów. Wodorosty oczyszcza się, suszy, przelewa do prostokątnych form, następnie podpieka i przyprawia.W naszym lokalu używamy arkuszy nori do przyrządzania sushi. Są dość kruche, posiadają głęboki ciemno zielony kolor i naturalny morski smak. Ciekawostka! – Jak kiedyś uzyskiwało się nori? Dawniej zeskrobywało się wodorosty z dna łodzi,Continue reading “NORI”

URAMAKI

To rolki zawijane odwrotnie, czyli z ryżem na zewnątrz i glonami nori wewnątrz. Zewnętrzna warstwa ryżu często posypana jest sezamem. Ura to po japońsku oznacza odwrotnie. W Stanach Zjednoczonych powstała najbardziej znana odmiana uramaki o nazwie California Roll, m.in. z: awokado, paluszkami krabowymi i ogórkiem. …

FUTOMAKI

Słowniczek Ayame spieszy z pomocą, aby wyjaśnić co to FUTOMAKI. Nazwa ta pochodzi od przymiotnika futoi, czyli gruby i tłusty. Rolki te są złożone z minimum 4 składników- mogą to być ryby , owoce morza albo świeże lub marynowane warzywa . Całość owinięta glonem nori, albo płatkiem sojowym. Jest to jeden z najbardziej popularnych rodzajówContinue reading “FUTOMAKI”

Co to jest Hosomak?

Nazwa hosomaki pochodzi od przymiotnika hosoi oznaczającego cienki, chudy. Mały, cylindryczny w kształcie kawałek, otoczony nori. Typowa rolka hosomaki ma ok. dwa centymetry grubości i dwa centymetry szerokości. Zazwyczaj przygotowuje się ją z jednym rodzajem wypełnienia, dlatego że ta mała rolka nie jest w stanie zmieścić więcej. …