Słowniczek AYAME

TEMPURA co to takiego?

To potrawa kuchni japońskiej, która pochodzi z … Portugalii 😉Razem z misjonarzami i kupcami w XVI wieku przybyła do Japoni i tam podbiła serca i podniebienia.Od kilku lat cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. A co to dokładnie ta tempura? To sposób przygotowywania potraw. Obtoczone w delikatnym cieście ryby, owoce morza lub warzywa smażoneContinue reading “TEMPURA co to takiego?”

Zapraszamy na bliższe spotkanie z IMBIREM.

Korzeń imbiru jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Posiada wiele właściwości oraz zastosowań. W jego składzie znajdziemy wiele witamin (głównie B6) oraz składników mineralnych (potas, magnez, miedź). Chroni przed stanami zapalnymi oraz wpływa na lepsze funkcjonowanie organizmu. Imbir jest królem przypraw w kuchni chińskiej, tajlandzkiej, hinduskiej i karaibskiej. Dawniej był nawet używany jako środek płatniczy.Continue reading “Zapraszamy na bliższe spotkanie z IMBIREM.”

Pod lupę bierzemy WASABI

Chrzan japoński inaczej wasabi, chociaż nie jest chrzanem, a jasnozieloną wodna rośliną z rodziny kapustowatych. Uprawiany jest wysoko w górach przy brzegach czystych strumieni lub w nieużywanych tunelach winylowych po uprawie ryżu w Japonii, Nowej Zelandii, Korei i na Tajwanie. Całość rośliny wykorzystywana jest kulinarnie jako dodatek do potraw. Najczęściej w formie pasty. Wasabi, takContinue reading “Pod lupę bierzemy WASABI”

NORI

NORI to japońska nazwa określająca różne gatunki jadalnych wodorostów. Wodorosty oczyszcza się, suszy, przelewa do prostokątnych form, następnie podpieka i przyprawia.W naszym lokalu używamy arkuszy nori do przyrządzania sushi. Są dość kruche, posiadają głęboki ciemno zielony kolor i naturalny morski smak. Ciekawostka! – Jak kiedyś uzyskiwało się nori? Dawniej zeskrobywało się wodorosty z dna łodzi,Continue reading “NORI”

URAMAKI

To rolki zawijane odwrotnie, czyli z ryżem na zewnątrz i glonami nori wewnątrz. Zewnętrzna warstwa ryżu często posypana jest sezamem. Ura to po japońsku oznacza odwrotnie. W Stanach Zjednoczonych powstała najbardziej znana odmiana uramaki o nazwie California Roll, m.in. z: awokado, paluszkami krabowymi i ogórkiem. …