Słowniczek AYAME

Co to jest NIGIRI?

To jedna z najpopularniejszych wersji sushi. Formowany w dłoni wałeczek ryżu, do wielkości pozwalającej na zjedzenie jednym kęsem. Następnie delikatnie smaruje się go wasabi. A na górę nakłada się kawałek ryby, owoców morza, warzyw bądź japońskiego omleta. Czasami dodatkowo nigiri zawija się cienkim paskiem glona nori. …

SASHIMI- co to takiego?

To japoński sposób serwowania surowego mięsa – najczęściej ryb, wołowiny, owoców morza lub basashi (koniny). Sashimi w Japonii często podaje się jako pierwsze z głównych dań z ryżem oraz zupą miso – w osobnych naczyniach. Podaje się je najczęściej przed potrawami o wyraźnych smakach, po to, by nie zaburzyć aromatu oraz odczuć kulinarnych związanych zContinue reading “SASHIMI- co to takiego?”

Czy ktoś próbował FUKUJIN ZUKE albo KYURI ZUKE?

Co się kryje pod tymi nazwami To marynowane warzywa. W naszym menu znajdziecie je pod hasłem japońskie pikle. Używane przez nas do tatarów z łososia i tuńczyka oraz sashimi. Są też dodatkiem w bowlach. Polecamy je również do wkręcania do rolek. FUKUJIN ZUKE Rzodkiew, ogórek, bakłażan, lotos są siekane i marynowane w słodzonej zalewie zContinue reading “Czy ktoś próbował FUKUJIN ZUKE albo KYURI ZUKE?”

Słowniczek Ayame- Tykwa

Tykwa należy do rodziny dyniowatych , a jej włókna są cięte w paski, suszone, a następnie zalewane marynatą. Marynatę przygotowuje się z wody, syropu słodowego, cukru, sosu sojowego, karmelu i wina ryżowego. W ten sposób powstaje marynowana tykwa zwana inaczej kanpyo. Ma ona wyrazisty karmelowy aromat. Fantastycznie przełamuje smak ryby, avocado albo wasabi.Kanpyo jest produktemContinue reading “Słowniczek Ayame- Tykwa”