Słowniczek AYAME

FUTOMAKI

Słowniczek Ayame spieszy z pomocą, aby wyjaśnić co to FUTOMAKI. Nazwa ta pochodzi od przymiotnika futoi, czyli gruby i tłusty. Rolki te są złożone z minimum 4 składników- mogą to być ryby , owoce morza albo świeże lub marynowane warzywa . Całość owinięta glonem nori, albo płatkiem sojowym. Jest to jeden z najbardziej popularnych rodzajówContinue reading “FUTOMAKI”

Co to jest Hosomak?

Nazwa hosomaki pochodzi od przymiotnika hosoi oznaczającego cienki, chudy. Mały, cylindryczny w kształcie kawałek, otoczony nori. Typowa rolka hosomaki ma ok. dwa centymetry grubości i dwa centymetry szerokości. Zazwyczaj przygotowuje się ją z jednym rodzajem wypełnienia, dlatego że ta mała rolka nie jest w stanie zmieścić więcej. …

Co to jest NIGIRI?

To jedna z najpopularniejszych wersji sushi. Formowany w dłoni wałeczek ryżu, do wielkości pozwalającej na zjedzenie jednym kęsem. Następnie delikatnie smaruje się go wasabi. A na górę nakłada się kawałek ryby, owoców morza, warzyw bądź japońskiego omleta. Czasami dodatkowo nigiri zawija się cienkim paskiem glona nori. …

SASHIMI- co to takiego?

To japoński sposób serwowania surowego mięsa – najczęściej ryb, wołowiny, owoców morza lub basashi (koniny). Sashimi w Japonii często podaje się jako pierwsze z głównych dań z ryżem oraz zupą miso – w osobnych naczyniach. Podaje się je najczęściej przed potrawami o wyraźnych smakach, po to, by nie zaburzyć aromatu oraz odczuć kulinarnych związanych zContinue reading “SASHIMI- co to takiego?”

Czy ktoś próbował FUKUJIN ZUKE albo KYURI ZUKE?

Co się kryje pod tymi nazwami To marynowane warzywa. W naszym menu znajdziecie je pod hasłem japońskie pikle. Używane przez nas do tatarów z łososia i tuńczyka oraz sashimi. Są też dodatkiem w bowlach. Polecamy je również do wkręcania do rolek. FUKUJIN ZUKE Rzodkiew, ogórek, bakłażan, lotos są siekane i marynowane w słodzonej zalewie zContinue reading “Czy ktoś próbował FUKUJIN ZUKE albo KYURI ZUKE?”