Słowniczek AYAME

Słowniczek Ayame- Tykwa

Tykwa należy do rodziny dyniowatych , a jej włókna są cięte w paski, suszone, a następnie zalewane marynatą. Marynatę przygotowuje się z wody, syropu słodowego, cukru, sosu sojowego, karmelu i wina ryżowego. W ten sposób powstaje marynowana tykwa zwana inaczej kanpyo. Ma ona wyrazisty karmelowy aromat. Fantastycznie przełamuje smak ryby, avocado albo wasabi.Kanpyo jest produktemContinue reading “Słowniczek Ayame- Tykwa”

Słowniczek Ayame- OSHINKO

Inaczej daikon, takuan, rzepa lub rzodkiew japońska – na takie określenia możecie się natknąć. W naszych rolkach znajdziecie wersję marynowaną nazywaną oshinko. Warzywo koloru żółtego o wyrazistym słodko-kwaśnym smaku, delikatnie chrupiące. Idealnie nadaje się do podkreślenia smaku sushi. W Japonii popularny środek na wspomaganie trawienia.100 gram oshinko dostarcza nam jedynie 20 kcal oraz pokrywa wContinue reading “Słowniczek Ayame- OSHINKO”