TEMPURA co to takiego?

To potrawa kuchni japońskiej, która pochodzi z … Portugalii 😉🇵🇹Razem z misjonarzami i kupcami w XVI wieku przybyła do Japoni i tam podbiła serca i podniebienia.Od kilku lat cieszy się ogromną popularnością na całym świecie.

A co to dokładnie ta tempura? To sposób przygotowywania potraw. Obtoczone w delikatnym cieście ryby, owoce morza lub warzywa smażone na głębokim tłuszczu. Dzięki temu przygotowane specjały będą miękkie i chrupiące. Ciasto to nic innego jak połączenie mąki pszennej i kukurydzianej bądź mąki z tapioki z lodowatą wodą. 💦

My uwielbiamy krewetkę 🍤 i kalmara w tempurze. Pyszny jest też szparag czy łosoś . Możemy również wrzucić całą przygotowaną rolkę do tempury, co da jej wspaniałą chrupkość. Jak zawsze wszystko zależy tylko od naszych preferencji i wyobraźni.