Zapraszamy na bliższe spotkanie z IMBIREM.

Korzeń imbiru jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Posiada wiele właściwości oraz zastosowań. W jego składzie znajdziemy wiele witamin (głównie B6) oraz składników mineralnych (potas, magnez, miedź). Chroni przed stanami zapalnymi oraz wpływa na lepsze funkcjonowanie organizmu. Imbir jest królem przypraw w kuchni chińskiej, tajlandzkiej, hinduskiej i karaibskiej. Dawniej był nawet używany jako środek płatniczy.💰

W naszym lokalu używamy wersji marynowanej. Imbir jest poddawany delikatnemu marynowaniu, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje składniki i właściwości.Do czego go używamy? Podajemy osobno, zaraz obok rolek sushi. Po pierwsze, dlatego, żeby zaostrzyć i podkreślić smak potrawy. Po drugie, najważniejsze, aby przeczyścić kubki smakowe pomiędzy różnymi kęsami sushi.

Imbir, świeży, czy też marynowany, ze względu na pozytywne działalnie na nasz układ odpornościowy, polecany jest do codziennego stosowania. Pysznie smakuje rozgrzewająca herbatka z imbirem, czy też nasze piękne sushi 😉